Karibik má novou metropoli gastronomie – Dominikánskou republiku

[[SKUDER_TITLE]]
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
[[SKUDER_TITLE]]
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
[[SKUDER_TITLE]]
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
[[SKUDER_TITLE]]
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
[[SKUDER_TITLE]]
Asociace českých cestovních kanceláří a agentur
Chci procestovat celý svět



   

Dovolená s ESO travel
 

Zajímavosti

Karibik má novou metropoli gastronomie – Dominikánskou republiku

Dominikánská republika je zemí nádherných pláží, azurového moře i výborné kuchyně. Nově to potvrzuje titul „Karibská metropole gastronomie,“ kterým se destinace pyšní.

 

Prestižní cenu Dominikánské republice udělila Iberoamerická gastronomická akademie společně s Královskou španělskou akademií gastronomie.

 

„Toto významné ocenění podpoří ekonomický růst a současně je i ideální platformou k prezentaci země jako značky,“ uvedl Juan Ross, prezident Dominikánské gastronomické asociace na slavnostní ceremonii v Prezidentském paláci Santo Dominga.

 

Dominikánská republika se bude na kulinářských festivalech a akcích představovat jako „Gastronomická metropole Karibiku“. Rozšíří tak povědomí o dominikánské kuchyni a lokálních produktech a v neposlední řadě podpoří i další rozvoj turistického ruchu, a to především v Santo Domingu, které je svou gastronomickou nabídkou proslulé a kde byl v loňském roce dokončen projekt renovace Koloniální zóny.

 

Jaké pokrmy ochutnat?

Dominikánská republika nabízí celou řadu kulinářských zážitků. Od čerstvě ulovených ryb a mořských plodů přes tradiční kreolské pokrmy až po ty mezinárodní. Místní kuchyně v sobě mísí španělské, africké i původní indiánské vlivy a často se v ní setkáme s nejrůznějšími druhy koření, např. koriandrem, ají či oreganem, která dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť.

Mezi nejoblíbenější pokrmy patří Sancocho, hustá polévka z kořenové zeleniny a sedmi druhů masa, banánová kaše Mangú s vejci a osmaženým salámem s cibulkou, nebo La Bandera z dušeného kuřecího či hovězího masa s fazolemi a bílou rýží.

Tropické ovoce jako papája, maracuja, sladké banány, ananas a mango se konzumují buď ve formě čerstvých šťáv, nebo samostatně a používají se i jako ingredience při přípravě dezertů.

 

Regionální dobroty

Místní speciality můžete ochutnat podle toho, v jaké části ostrova se právě nacházíte. V Santo Domingu najdete spoustu restaurací nabízejících recepty tradiční i mezinárodní kuchyně obohacené o inovativní způsoby úpravy.

V rybářských vesnicích, jako je např. Bayahibe na jihovýchodním pobřeží či Las Terrenas na Samaná, můžete ochutnat čerstvé mořské plody a vynikající ryby, ke kterým patří marlin, mahi-mahi nebo dorado. Specialitou poloostrova Samaná je pak Pescado con Coco, ryba v kokosové omáčce.

V regionu Constanza v pohoří Cordillera Central se pěstuje celer „cepa de apio“, který se používá na přípravu chutné krémové polévky.

V Dominikánské republice se pěstuje rovněž celá řada plodin, z nichž se vyrábějí nejrůznější pochoutky. Patří mezi ně např. kakao, káva, zázvor a cukrová třtina. Pokud se vydáte na výlet po ostrově, můžete absolvovat prohlídku některé z manufaktur, kde vám předvedou celý proces sklizně, tradiční techniky zpracování i výrobu finálního produktu. Např. v Las Galeras na poloostrově Samaná je možné navštívit naučné centrum, ve kterém se pěstuje organický zázvor. Ve městě San Francisco de Macoris se můžete vydat po stopách kakaa a v Muzeu čokolády v Punta Caně si v rámci exkurze dokonce budete moci připravit vlastní čokoládu.

 

Iberoamerická gastronomická akademie (Academia Iberoamericana de Gastronomía):

Iberoamerická gastronomická akademie byla založena v září 2009 ve španělské Seville. Instituce se zabývá podporou, výzkumem, šířením a ochranou národních kuchyní ve španělsky mluvících zemích a současně podporuje stávající gastronomické tradice v kombinaci s nejmodernějšími trendy.

 

O Dominikánské republice:

Dominikánská republika patří mezi nejoblíbenější turistické destinace Karibiku. Zabírá přibližně dvě třetiny ostrova Hispaniola, který se nachází jihovýchodně od Floridy. Tato destinace je po Kubě druhou největší zemí v Karibském moři, kde se hovoří španělsky, a má velmi různorodou krajinu. Najdeme zde nekonečně dlouhé panenské pláže, tropické pralesy i horské oblasti. Cestovní ruch patří mezi nejrychleji rostoucí průmyslová odvětví v zemi. Dominikánská republika má pět hlavních turistických oblastí, kterými jsou Boca Chica – Juan Dolio, Punta Cana – Bávaro, La Romana – Bayahibe, Samaná – Las Terrenas a Puerto Plata – Cabarete – Sosúa.

 

Pro více informací se neváhejte obrátit na přidruženého člena AČCKA:                                                                                            
Ministerstvo cestovního ruchu / Národní turistický úřad Dominikánské republiky
Štěpánská 611/14
110 00   Praha 1
Telefon:               +420 222 231 078
E-mail:                 prague@godominicanrepublic.com
Web:                    www.godominicanrepublic.cz 
Twitter:                @dominikanska
 
 
 
 
Zdroj textu a foto: TZ Národní turistický úřad Dominikánské republiky
 

27.02.2017

Čtvrtý ročník vinařského festivalu Dubrovnik FestiWine se blíží

Již čtvrtým rokem se bude v chorvatském Dubrovníku v týdnu od 17. do 23. dubna 2017 konat Festival vína Dubrovnik FestiWine.

27.03.2017

Školákem ve válečných letech - pozvánka na výstavu

Jak probíhalo vyučování v době nacistické okupace? Odpověď na tuto otázku hledali žáci a jejich pedagogové v badatelsky orientovaném projektu Školákem ve válečných letech.

13.03.2017

Štýrsko: Týdny termální vody 2017 - regenerace a wellness

Zvolněte, vydechněte a naberte síly během zimního období. V rakouském Štýrsku najdete několik termálních lázní, kde si kromě tradičních metod můžete vyzkoušet i ty alternativní.

20.02.2017

Dominikánská republika 3x jinak

Zima je v plném proudu a před námi je ještě několik chladných měsíců. Zpříjemnit si je můžete například v Dominikánské republice. Právě nyní jsou v této karibské zemi ideální podmínky k pozorování velryb, k výletům na třítisícovku Pico Duarte (nejvyšší horu Karibiku), nebo je možné se zapojit do dobrovolnických programů.

02.02.2017

Nově zrekonstruovaná Svatá Hora u Příbrami zve k návštěvě

V průběhu roku 2016 se zrekonstruované poutní místo Svatá Hora u Příbrami naplno stalo místem kultury a vzdělání. Získalo také cenu za nejlepší rekonstrukci památkového objektu v soutěži Stavba roku Středočeského kraje 2016.

12.01.2017

123456789
127 položek, 26 stránek
Invia Nova Aeolus Brenna Zájezdy.cz Eso Travel Travel 2002 BonTon Italieonline Monatour Interhome Skitur Italia travel CK Mayer & Crocus Iríny Tours Nemo Tour Erbia Go Afrika Geops Consultour