Prohlášení AČCKA k dotačnímu titulu Covid-Cestovní ruch

Sektor cestovních kanceláří a agentur se nacházel v první linii ekonomických subjektů bezprostředně zasažených koronavirovou pandemií od začátku března a byl poslední v řadě těch, kterým byla dána částečná šance na „restart“ v polovině června, kdy byl znovu zaveden volný pohyb alespoň u většiny zemí EU. Bohužel jen na krátkou dobu. Sektor cestovních kanceláří a agentur tak zaznamenal v letošním roce propad o 85-90% ve srovnání s rokem 2019 a patří mezi drasticky postižená odvětví.

AČCKA spolu s dalšími profesními asociacemi intenzivně usilovala o pomoc ze strany státu, bez které se drtivá většina cestovních kanceláří a agentur v současné době již neobejde. Přímá finanční pomoc ze strany státu přišla již dříve směrem k ubytovacím a lázeňským zařízením a také k provozovatelům nepravidelné autobusové dopravy.

AČCKA v této souvislosti vítá dotační program COVID - cestovní ruch, který v pondělí schválila vláda s rozpočtem 500 mil. Kč. Dotační program je reakcí na současnou druhou pandemickou vlnu, která zcela zásadně zhoršila už tak bezprecedentní a kritickou  situaci v cestovním ruchu.

I přes kritiku některých aspektů tohoto programu vznik dotačního titulu vítáme, byť na něj bylo vyčleněno málo finančních prostředků. Částečně jistě pomůže. Věříme však, že se nejedná o poslední finanční pomoc státu, kterou potřebují všechny segmenty cestovního ruchu, jenž se podílí 3% na tvorbě HDP České republiky.

Roman Škrabánek, prezident AČCKA

Dne 22.10.2021