Novinky

Společná tisková zpráva asociací cestovních kanceláří České republiky zákazníkům

Současná situace na trhu cestovního ruchu v České republice je v důsledku krizové situace COVID-19 také krizová... Jsme všichni, cestovní kanceláře i jejich zákazníci, v mimořádné situaci, kterou bohužel nikdo neočekával a která nemá v české ani evropské legislativě žádnou oporu. Totožná situace je, jak víme, ve všech ostatních státech EU.

Cestovní kanceláře v České republice zaplatily zálohy na zájezdy jejich klientů do zahraničí na sezonu 2020 do okamžiku startu krize COVID-19 ve výši 2,9 miliardy Kč. Další stovky milionů byly vyplaceny na zálohách dopravcům. Žádný z příjemců záloh v současné bezprecedentní situaci cestovním kancelářím obdržené platby nevrátí. Budou se muset vyčerpat formou zálohovaných služeb.  To však v tuto chvíli není možné..

Zákazníci cestovních kanceláří mají obavy o své prostředky, zaplacené na zálohách a vyžadují jejich okamžitou refundaci. To však z výše uvedených důvodů není možné, ale ani nutné. Cestovní kanceláře nabízejí legální možnost využití poukazů na posunutí zálohovaných zájezdů v čase či destinaci, které jsou, stejně jako zájezdy, plně pojištěny proti případné insolvenci cestovní kanceláře.

Dále společně intenzivně jednáme s vládou o nejlepším možném legálním řešení nastalé situace a jsme přesvědčeni, že se nám najít řešení podaří. Prosíme nechte nám trochu času, vyřešíme to. Naším prvotním zájmem je spokojenost našich zákazníků. Bez zákazníků naše činnost nemá smysl.

Děkujeme,

PRAHA 27. března 2020

ASOCIACE CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ ČESKÉ REPUBLIKY + ASOCIACE ČESKÝCH CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A  AGENTUR

27.03.2020

Cestovní kanceláře jsou připraveny realizovat zájezdy

Češi o letní dovolenou v zahraničí rozhodně nepřijdou. Letní dovolenou bude možné k plné spokojenosti českých turistů realizovat i v zahraničí.

25.05.2020

AČCKA se ohrazuje proti potenciální žalobě Evropské komise na ČR, poukazy na zájezdy jsou jedinou účinnou pomocí

Poukazy na zájezdy jsou jedinou účinnou pomocí cestovním kancelářím od počátku krize. Kritika Evropské komise k České republice a dalším zemím není na místě.

21.05.2020

TZ AČCKA – Cestovní kanceláře vydávají poukazy na zájezdy, které jsou pojištěné. Zákazníci o své peníze nepřijdou

Poukazy na zájezdy jsou rozumným řešením pro zákazníky i cestovní kanceláře.

27.03.2020