Novinky

Společná tisková zpráva asociací cestovních kanceláří České republiky zákazníkům

Současná situace na trhu cestovního ruchu v České republice je v důsledku krizové situace COVID-19 také krizová... Jsme všichni, cestovní kanceláře i jejich zákazníci, v mimořádné situaci, kterou bohužel nikdo neočekával a která nemá v české ani evropské legislativě žádnou oporu. Totožná situace je, jak víme, ve všech ostatních státech EU.

Cestovní kanceláře v České republice zaplatily zálohy na zájezdy jejich klientů do zahraničí na sezonu 2020 do okamžiku startu krize COVID-19 ve výši 2,9 miliardy Kč. Další stovky milionů byly vyplaceny na zálohách dopravcům. Žádný z příjemců záloh v současné bezprecedentní situaci cestovním kancelářím obdržené platby nevrátí. Budou se muset vyčerpat formou zálohovaných služeb.  To však v tuto chvíli není možné..

Zákazníci cestovních kanceláří mají obavy o své prostředky, zaplacené na zálohách a vyžadují jejich okamžitou refundaci. To však z výše uvedených důvodů není možné, ale ani nutné. Cestovní kanceláře nabízejí legální možnost využití poukazů na posunutí zálohovaných zájezdů v čase či destinaci, které jsou, stejně jako zájezdy, plně pojištěny proti případné insolvenci cestovní kanceláře.

Dále společně intenzivně jednáme s vládou o nejlepším možném legálním řešení nastalé situace a jsme přesvědčeni, že se nám najít řešení podaří. Prosíme nechte nám trochu času, vyřešíme to. Naším prvotním zájmem je spokojenost našich zákazníků. Bez zákazníků naše činnost nemá smysl.

Děkujeme,

PRAHA 27. března 2020

ASOCIACE CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ ČESKÉ REPUBLIKY + ASOCIACE ČESKÝCH CESTOVNÍCH KANCELÁŘÍ A  AGENTUR

27.03.2020

Zájezdová nesezóna 2020

Nejnovější hodnocení evropského trhu dovolených pohledem národních asociací CK/CA v Evropě.

05.08.2020

Stanovisko AČCKA ke změně podmínek pro vstup českých občanů do Slovinska

AČCKA považuje krok slovinské vlády, která nečekaně vyjmula Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí, za bezdůvodný a neuvážený

03.07.2020

Roman Škrabánek odpovídal na dotazy čtenářů v chatu Hospodářských novin

Prezident AČCKA odpovídal na otázky veřejnosti k vydávání poukazů na základě zákona Lex Voucher a k letošní dovolené v zahraničí.

19.06.2020

Návrat turistů do severní Itálie, letoviska o 10-15 % levnější

Nejnavštěvovanější italská letoviska českými turisty patří mezi nejméně zasažené nákazou koronavirem. Cestovní kanceláře odhadují, že do Itálie letos vycestuje na dovolenou 180 tis. Čechů.

17.06.2020

Cestovní kanceláře vypravily první autobusové zájezdy do Chorvatska

Cestovní kanceláře zahajují letní sezonu a vypravují první autobusové zájezdy. Klidný relax na pláži a cesta bez dopravních kolon.

04.06.2020