Stanovisko AČCKA k zavedení povinnosti testů pro české občany do Řecka od 17.8.

Rozhodnutí řecké vlády vyřadit Českou republiku se seznamu zemí s nízkým rizikem nákazy je velkým zásahem do restartu činnosti cestovních kanceláří a výrazným narušením probíhající letní sezony. Čeští turisté si budou muset zajistit testy na Covid-19 na své náklady.

Řecko společně s Bulharskem patří mezi oblíbené letní destinace, kam cestovní kanceláře směrují za stávající celosvětové situace letní zájezdy s leteckou přepravou a kde mohou čeští občané trávit poklidnou dovolenou bez restriktivních opatření při vstupu do země či návratu do České republiky. Řecko umožnilo volný pohyb osob od počátku července a stalo se okamžitě vyhledávaným cílem českých turistů. Na základě nečekaného rozhodnutí řecké vlády budou tisíce českých turistů týdně muset absolvovat povinné testy a při vstupu na území Řecka předložit negativní molekulární PCR test ne starší 72 hod. Rozhodnutí řecké vlády je tak obrovskou překážkou pro prodej a realizaci zájezdů do této oblíbené letní destinace.

AČCKA v této souvislosti sděluje, že zavedení povinnosti testů pro vstup českých občanů do Řecka není oprávněným důvodem pro odstoupení zákazníka od smlouvy o zájezdu bez povinnosti uhradit odstupné v souladu s uzavřenou smlouvou a všeobecnými smluvními podmínkami, ani nezakládá povinnost cestovní kanceláře participovat na nákladech na povinný test. Jedná se o skutečnost zcela mimo vůli pořadatele zájezdu a nemá na ni žádný vliv.

AČCKA považuje aktuální stav za krátkodobý a dlouhodobě neudržitelný, cílem profesních asociací i kompetentních českých úřadů je, aby rozhodnutí řecké vlády bylo v co nejkratším horizontu zrušeno a čeští občané mohli nadále cestovat do Řecka bez restriktivních opatření.

Přejeme pěkný a úspěšný den,

Roman Škrabánek

prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)

11.08.2020

Nová cestovní omezení zemí EU pro očkované a uzdravené způsobují chaos.

O Vánocích odjelo na dovolenou o 43 % méně Čechů než v r. 2019.

06.01.2022

Novoroční přání AČCKA pro rok 2022

AČCKA přeje všem svým členům a partnerům příjemné a klidné Vánoce. Do nového roku všem přejeme hlavně hodně zdraví a snad i postupný návrat do doby cestování bez zbytečných restrikcí.

21.12.2021

Evropská asociace ECTAA letos oslavila 60 let od svého vzniku

Role cestovních kanceláří a agentur v dnešním hodnotovém řetězci cestovních služeb

10.12.2021

Na novou mutaci viru čeští cestující zatím nereagují

Na novou mutaci viru Omikron čeští cestující zatím nereagují. Na Vánoce a Silvestra vycestují do zahraničí desítky tisíc Čechů.

03.12.2021

Studenti VŠE na exkurzi v AČCKA

Dne 18. listopadu navštívili Asociaci českých cestovních kanceláří a agentur studenti předmětu Sustainability Development and Tourism, který je vyučován na Vysoké škole ekonomické v Praze a je určen mezinárodním studentům.

02.12.2021

Monatour Interhome CK Plus Tour Doma Nuda Ludor