Zajímavosti

Chorvatsko zůstává bezpečnou turistickou destinací (tisková zpráva)

Záhřeb/Praha, 19. srpna 2020

Chorvatsko zůstává bezpečnou turistickou destinací

Epidemiologická situace v Chorvatsku je stabilní a příznivá. Národní centrála civilní ochrany Chorvatské republiky vydala nový balíček opatření, jež se týkají provozu hostinských zařízení, respektive barů a nočních klubů. Jejich provozní doba byla zkrácena do půlnoci a zároveň bylo vydáno doporučení, aby přerušily provoz uvnitř a umožnily provoz ve venkovních prostorách.

„Národní centrála civilní ochrany vydala nová opatření pro provoz hostinských zařízení s důrazem na noční kluby, jejichž cílem je ochrana zdraví našich hostí, kteří do Chorvatska přicestovali ze všech koutů Evropy. Situace je kontinuálně monitorována a je pod kontrolou. Zaměstnanci v cestovním ruchu se chovají odpovědně a dodržují předepsaná epidemiologická opatření. Právě Chorvatské turistické sdružení doporučilo místním turistickým sdružením, aby v souladu s možnostmi společně s poskytovateli služeb organizovala testování pro četné hosty v zemi“, prohlásil ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić a zdůraznil, že 5 miliónů zahraničních turistů, kteří letos dosud navštívili chorvatské destinace, svědčí o skutečnosti, že Chorvatsko je vnímáno jako bezpečná turistická země.

Nová doporučení se vztahují i na taneční pódia, jejichž užívání není doporučeno, respektive má být na takovýchto místech dodržována minimální vzdálenost mezi stoly 1,5 m. V případě eventuální nákazy v konkrétním zařízení má hygienik právo, aby v souladu s článkem 69, odstavec 2, paragraf 2 zákona o ochraně obyvatel před nakažlivými nemocemi, přerušil s okamžitou platností provoz daného zařízení (nočního klubu) na dobu určenou hygienikem, respektive epidemiologem. Následně bude nařízena protiepidemická dezinfekce prostoru a testování všech zaměstnanců.

Dodejme, že Ředitelství civilní ochrany Ministerstva vnitra Chorvatské republiky ve spolupráci s centrálami civilní ochrany měst a okresů provádí zesílený dohled nad dodržováním rozhodnutí Národní centrály civilní ochrany a doporučení Chorvatského ústavu veřejného zdravotnictví, jejichž cílem je zabránit šíření nákazy nemocí COVID-19.

Doplňme též, že podle posledních údajů je v Chorvatské republice 1.371 aktivních případů nákazy koronavirem, z nichž je pouze cca 39 % registrováno na pobřeží, kde se zdržuje většina zahraničních turistů. Z toho můžeme vyvodit závěr, že epidemiologická situace je ve většině pobřežních a ostrovních destinací příznivá, a lze je tak pokládat za bezpečné.

CHORVATSKÉ TURISTICKÉ SDRUŽENÍ

Krakovská 25, 110 00 Praha 1, Česká republika

t. +420 222 211 812

e. info@htz.cz

19.08.2020

110. narozeniny Karla Zemana (3. 11. – 15. 12. 2020)

Filmy Karla Zemana už jste určitě viděli, co takhle nahlédnout pod pokličku jejich natáčení v Muzeu Karla Zemana u Karlova mostu v Praze?

04.11.2020

TZ - Chorvatsko děkuje zahraničním turistům za návštěvu

#DekujemeVamCeskaRepubliko #ThankYouCzechRepublic

21.09.2020

CK INEX hledá pracovníka cestovní kanceláře - pobočka Praha

Cestovní kancelář Inex hledá 1-2 pracovnice do prodeje zájezdů. Provozovna Italská 9 Praha Vinohrady (otevřeno PO-PÁ).

04.08.2020

Představení nového přidruženého člena: TourPressClub

Asociace profesionálních novinářů působících v oblasti cestovního ruchu

31.07.2020