Zajímavosti

Chorvatsko zůstává bezpečnou turistickou destinací (tisková zpráva)

Záhřeb/Praha, 19. srpna 2020

Chorvatsko zůstává bezpečnou turistickou destinací

Epidemiologická situace v Chorvatsku je stabilní a příznivá. Národní centrála civilní ochrany Chorvatské republiky vydala nový balíček opatření, jež se týkají provozu hostinských zařízení, respektive barů a nočních klubů. Jejich provozní doba byla zkrácena do půlnoci a zároveň bylo vydáno doporučení, aby přerušily provoz uvnitř a umožnily provoz ve venkovních prostorách.

„Národní centrála civilní ochrany vydala nová opatření pro provoz hostinských zařízení s důrazem na noční kluby, jejichž cílem je ochrana zdraví našich hostí, kteří do Chorvatska přicestovali ze všech koutů Evropy. Situace je kontinuálně monitorována a je pod kontrolou. Zaměstnanci v cestovním ruchu se chovají odpovědně a dodržují předepsaná epidemiologická opatření. Právě Chorvatské turistické sdružení doporučilo místním turistickým sdružením, aby v souladu s možnostmi společně s poskytovateli služeb organizovala testování pro četné hosty v zemi“, prohlásil ředitel Chorvatského turistického sdružení Kristjan Staničić a zdůraznil, že 5 miliónů zahraničních turistů, kteří letos dosud navštívili chorvatské destinace, svědčí o skutečnosti, že Chorvatsko je vnímáno jako bezpečná turistická země.

Nová doporučení se vztahují i na taneční pódia, jejichž užívání není doporučeno, respektive má být na takovýchto místech dodržována minimální vzdálenost mezi stoly 1,5 m. V případě eventuální nákazy v konkrétním zařízení má hygienik právo, aby v souladu s článkem 69, odstavec 2, paragraf 2 zákona o ochraně obyvatel před nakažlivými nemocemi, přerušil s okamžitou platností provoz daného zařízení (nočního klubu) na dobu určenou hygienikem, respektive epidemiologem. Následně bude nařízena protiepidemická dezinfekce prostoru a testování všech zaměstnanců.

Dodejme, že Ředitelství civilní ochrany Ministerstva vnitra Chorvatské republiky ve spolupráci s centrálami civilní ochrany měst a okresů provádí zesílený dohled nad dodržováním rozhodnutí Národní centrály civilní ochrany a doporučení Chorvatského ústavu veřejného zdravotnictví, jejichž cílem je zabránit šíření nákazy nemocí COVID-19.

Doplňme též, že podle posledních údajů je v Chorvatské republice 1.371 aktivních případů nákazy koronavirem, z nichž je pouze cca 39 % registrováno na pobřeží, kde se zdržuje většina zahraničních turistů. Z toho můžeme vyvodit závěr, že epidemiologická situace je ve většině pobřežních a ostrovních destinací příznivá, a lze je tak pokládat za bezpečné.

CHORVATSKÉ TURISTICKÉ SDRUŽENÍ

Krakovská 25, 110 00 Praha 1, Česká republika

t. +420 222 211 812

e. info@htz.cz

19.08.2020

TZ - Chorvatsko děkuje zahraničním turistům za návštěvu

#DekujemeVamCeskaRepubliko #ThankYouCzechRepublic

21.09.2020

CK INEX hledá pracovníka cestovní kanceláře - pobočka Praha

Cestovní kancelář Inex hledá 1-2 pracovnice do prodeje zájezdů. Provozovna Italská 9 Praha Vinohrady (otevřeno PO-PÁ).

04.08.2020

Představení nového přidruženého člena: TourPressClub

Asociace profesionálních novinářů působících v oblasti cestovního ruchu

31.07.2020

Španělská centrála pro cestovní ruch zve zahraniční turisty do Španělska

Turespaña, španělská centrála pro cestovní ruch, zahájila dne 8.6. 2020 novou kampaň na sociálních sítích prostřednictvím nového videa s názvem “Španělsko na tebe čeká”.

11.06.2020